Jaarfeesten

Op vrijescholen vieren we diverse jaarfeesten als ijkpunten in het jaar. Door het meebeleven van het ritme van de jaarfeesten krijgt het jaar contour; het is niet slechts het voortschrijden van de tijd maar een beweging die aan het jaar zin en inhoud geeft.

Sommige feesten worden gevierd in de klas, andere met de hele school. Ieder jaarfeest heeft zijn eigen karakter. De vier belangrijkste zijn het Michaelsfeest, Kerstmis, Pasen en Sint Jan. Daarnaast vieren we Sint Maarten, advent, Sint Nicolaas, palmpasen en Pinksteren maar soms ook minder bekende feesten uit andere culturen die de kinderen bijvoorbeeld via de vertelstof ontmoeten.

Zie ook onderstaande boeken. In de ouderbibliotheek van Leidsche Rijn zijn deze beschikbaar.

* Fred Tak ‘Van herfst tot zomer, met de jaarfeesten door 
  het schooljaar’

* Brigitte Barz ‘Jaarfeesten vieren met kinderen’
* Het Zonnejaar  themaboekjes per jaarfeest
* Uitgeverij Lemniscaat ‘Het jaar rond’
* Kutik ‘Leven met het jaar’

Sinds juli 2013 is de website www.vrijeschoolliederen.nl online, een grote digitale muziekbibliotheek met liederen die op vrijescholen worden gezongen. Meer dan 1500 liederen voor kleuters, onderbouw en bovenbouw zijn inmiddels beschikbaar als bladmuziek en mp3-bestanden. De website biedt een uitgebreide keuze aan mooie, leuke en aansprekende liederen in alle denkbare genres. Via handige zoekfuncties vind je op een eenvoudige manier bekende en nieuwe jaarfeestenliederen, canons, meerstemmige liederen, kampliedjes, folksongs en tal van andere liedjes, overzichtelijk gerangschikt. Alle liederen zijn te bekijken, te beluisteren en af te drukken. Een handreiking en een bron van inspiratie voor leerkrachten, ouders en leerlingen. De website is gratis toegankelijk.

Vrije School Utrecht

Hieronymusplantsoen 3
3512 KV Utrecht
T 030 - 231 92 09
E info@vrijeschoolutrecht.nl

Route & contact

Klik op de kaart voor de route naar de drie locaties