Stukje geschiedenis

De Vrije School Utrecht
Hoewel onze schoolgebouwen verscholen liggen tussen hoge bomen geeft de centrale ligging in hoge mate een verbondenheid met het stadsleven. Middenin de stad biedt de school een veilige omgeving aan het kind, wat ook één van de basisprincipes van de vrijeschool is: een plek te bieden waar het kind zich kan ontwikkelen tot een vrij in de wereld staand mens.

Hoe het begon
Vanaf 1979 werd de levensvatbaarheid van een vrijeschool in Utrecht onderzocht en op 25 oktober 1982 was de eerste Vrije Kleuterklas een feit. De school werd gehuisvest in Overvecht aan de St. Maartensdreef.

De Vrije Peutergroep ’t Elfenbankje’ volgde in april 1983. Omdat de school in enkele jaren het gebouw uitgroeide gingen we op zoek naar een gunstiger locatie, om beter tegemoet te komen aan de streekschoolfunctie. We kregen een gebouw toegewezen in het centrum van de stad; het voormalige gebouw van de lagere school St. Gregorius, tussen de schouwburg en het Lepelenburg.

In het najaar van 1993 werd het ingrijpend verbouwd. De oude gymzaal werd omgetoverd tot een sfeervolle aula, waar toneeluitvoeringen en jaarfeestvieringen plaatsvinden. Op de zolder werd een handenarbeidruimte gecreëerd. In twee kleuterklassen werden vlierinkjes aangebracht, waardoor de kinderen extra ruimte kregen om te spelen. Verder werd door het hele gebouw nieuw marmoleum en lambrisering aangebracht en werden de plafonds en muren fris geschilderd, waardoor er in het gebouw een warme, vriendelijke sfeer ontstond.

Laatste jaren tot nu
In de afgelopen jaren is er het nodige verbouwd in de de school. Er is een lokaal bijgekomen op het dak van de zaal en het 1e klas lokaal is vergroot. In de zomer van 2013 is een ventilatiesysteem aangebracht en dubbel glas in alle lokalen waardoor het binnenklimaat aanmerkelijk verbeterd is.
Door de groei van het aantal leerlingen zijn we uit ons jasje aan het Hieronymusplantsoen gegroeid. Eind oktober 2013 hebben we een tweede locatie in gebruik genomen aan de Maliebaan nr. 56.
Op 1 augustus 2016 zijn we gestart met een derde locatie in Leidsche Rijn aan de Componistenlaan nr. 8.

Vrije School Utrecht

Hieronymusplantsoen 3
3512 KV Utrecht
T 030 - 231 92 09
E info@vrijeschoolutrecht.nl

Route & contact

Klik op de kaart voor de route naar de drie locaties